Homofobi i fodbold

I fodboldens verden har homofobi desværre været til stede i lang tid, og er det stadigt. Det forekommer både i form af tilråd fra fans, men kan også forekomme internt samt eksternt blandt spillere, trænere, klubber, forbund og fans. Nogle gange ligger der et motiv bag udtagelser og tilråb, og andre gange gør der ikke. Desværre er det nogle steder en del af sproget i og omkring fodbold. Det skal vi gøre op med og fjerne.

Vi har nedenstående listet nogen udvalgte episoder op, hvor de nævnte enten har været udsat for krænkelser eller har krænket homoseksuelle:

1998
Justin Fashanu, daværende engelsk U21-landsholdsspiller, begår selvmord 8 år efter at han offentligt har erklæret sig homoseksuel. Han efterlader et afskedsbrev, hvori han forklarer, hvordan han søger fred og ro. Han var den første officielle professionelle fodboldspiller, der stod frem og fortalte åbent om sin seksualitet. Fashanu blev 37 år og levede et liv med mange udfordringer, hvorfor hans selvmord kan have flere årsager. Han efterlod dog ifølge BBC et afskedsbrev, hvori han slutteligt skrev, at det var svært både at være homoseksuel, fodboldspiller og kendt.

 

2000
Thomas Berling, daværende norsk U19-landsholdspiller, fortæller spillere, trænere, fodboldforbund og klub om hans homoseksualitet. Ugen efter vælger han at stoppe som elitefodboldspiller. Det kom efterfølgende frem, at den norske U19-landsholdstræner havde stillet flere kritiske spørgsmål til Berling, bl.a. om hvor han nu skulle bade henne, da han ifølge U19-landsholdstræneren ikke kunne bade med de andre. Derudover opfordrede U19-landsholdstræneren ham til at stoppe på det norske U19 landshold, fordi han var homoseksuel. Berling nåede at spille 4 kampe i den næstbedste norske række og spillede få U19 landsholdskampe.

 

2009
Arek Onyszko, daværende målmand i FC Midtjylland, udgiver bogen ’Fucking Polak’, hvor han kommer med kontroversielle holdninger om homoseksuelle. Han vil ikke være i stue med homoseksuelle, og han hader homoseksuelle personer. Ligeledes påstår han, at homoseksuelle ikke kan spille professionel fodbold. Bogen og Onyszkos udtagelser i medierne ender med at koste ham jobbet i FC Midtjylland samt en politisag, og han har ikke spillet fodbold i Danmark siden. I stedet tog han til Polen og sluttede karrieren af med 2 år i polsk fodbold.

Marcello Lippi, daværende Italiensk landsholdstræner, udtaler at en homoseksuel spiller på banen vil skabe konflikt i det fodboldgale land Italien. Det vil ifølge Lippi føre til konflikt og have store negative konsekvenser for landsholdet. Lippi tog efter en lang trænerkarriere i Italien på både klubhold og landshold til Kina, hvor han først var træner for et klubhold og siden det kinesiske landshold.

 

2011
Philipp Lahm, daværende tysk landsholdanfører, udgiver bogen ’Den lille forskel’ hvori han beskriver, hvordan han selv har taklet rygter om, at han er homoseksuel. Lahm pointerer, at han intet har imod homoseksuelle generelt eller indenfor fodbold, men han advarer samtidigt homoseksuelle spillere om at stå frem. Han er bange for, at man som spiller og menneske, vil opleve det som et for stort pres, hvilket kan have store konsekvenser for fremtiden både på og uden for banen.

Vlatko Markovic, daværende chef for det kroatiske fodboldforbund på 13. år, udtaler i et interview med en kroatisk avis, at homoseksuelle fodboldspillere på ingen måde er velkomne på landsholdet, så længe han er chef. Ligeledes udtaler han, at han heldigvis aldrig har mødt en homoseksuel fodboldspiller, og at det kun er raske mennesker som spiller fodbold. UEFA kørte efterfølgende en disciplinærsag mod den kroatiske fodboldboss, og gav ham en bøde på 10.000 euro, svarende til ca. 75.000 kroner for hans udtagelser.

2012
Antonio Cassano, daværende Italiensk landsholdsspiller, udtaler på et af Italiens pressemøder under EM slutrunden i 2012, at han ikke håber, der er homoseksuelle spillere på deres landshold, og hvis der er, så er det de homoseksuelle spilleres eget problem. Udtagelserne gik verden rundt og særligt i de italienske medier var der kritik af hans holdninger. Efterfølgende trak Cassano udtagelserne tilbage og pointerede samtidigt, at han intet har imod homoseksuelle, og at man ikke bør stille spørgsmålstegn ved menneskers seksuelle orientering. UEFA's kontrol- og diciplinærkomité valgte efterfølgende, at give ham en bøde på 15.000 euro, ca. 112.000 kroner, for hans udtagelser under EM slutrunden.


Anonym Bundesliga-spiller står frem i det tyske magasin ’Fluter’ og fortæller om sin homoseksualitet. Han fortæller, hvordan han dagligt må spille skuespil og gemme sig selv, da han frygter de konsekvenser, der kan forekomme, hvis han står offentligt frem. Den anonyme Bundesliga-spiller har på et tidspunkt undervejs haft en skjult mandlig kæreste, men forklarer samtidig at det ikke giver mening med en kæreste, da et forhold ikke kan klare den skjulte tilstand, hvorfor de droppede deres forhold. Efter interviewet og artiklen opfordrer flere Bundesliga spillere, trænere, klubdirektører og blandt flere politikere den tyske forbundskansler Angela Merkel den anonyme spiller til at stå frem, og de giver deres fulde opbakning og støtte til ham. Vi har intet hørt til ham siden.

 

2013
Robbie Rogers, daværende amerikansk landsholdsspiller, stopper sin aktive professionelle karriere, da han på sin egen hjemmeside skriver, at han er homoseksuel. Inden han stoppede, spillede han i Storbritannien for Stevenage i den tredjebedste engelske række, hvor han var udlånt fra Leeds. Han valgte at holde det skjult mens han var aktiv fodboldspiller, da han ville kendes som fodboldspilleren Rogers og ikke den homoseksuelle fodboldspiller Rogers. Han nåede 18 landskampe for USA, og var med på det amerikanske landshold ved OL i Beijing i 2008, hvor tyske Jürgen Klinsmann var landstræner.

 

2014
Thomas Hitzlsperger, daværende tysk landsholdsspiller, afslører da hans karriere slutter, at han er homoseksuel. Han nåede 52 kampe for det tyske landshold, og har spillet i store klubber som Aston Villa, Stuttgart, Lazio, West Ham, Wolfsburg og Everton. Han menes, at være den mest prominente officielle homoseksuelle fodboldspiller, der er stået offentligt frem, og han sluttede sin aktive karriere med 2-2 mod Danmark i Parken. Den daværende 31-årige landsholdsspiller stod frem, da han gerne ville fremme diskussionen om homoseksualitet i sportens verden. Han udtalte samtidigt, at homoseksualitet ignoreres i den professionelle fodboldverden, og det var således også hans omgangskreds bekymringer og advarsler der gjorde, at han alligevel ventede til karrieren var slut med at gå i medierne, selvom han oprindeligt var tæt på at stå frem i 2011, da han spillede i Wolfsburg.